La Westfield, punem mult preț pe confort și relaxare, de aceea proiectăm casele după modelul celor de vacanță, în care fiecare colțișor îți permite să ieși din sfera gândurilor cotidiene. Una dintre particularitățile cartierului este prezența teraselor, verandelor sau a balcoanelor, accesibile de multe ori din două încăperi.

De ce sunt importante aceste spații și cum le poți folosi la potențialul lor maxim?

Odată cu sosirea anotimpului cald, când toată natura înverzește și prinde viață, și noi simțim nevoia să savurăm plăcerea statului afară, într-o grădină sau oriunde altundeva decât între patru pereți, oricât de optimistă ar fi culoarea în care ei sunt vopsiți. Paradoxal, terasele și balcoanele sunt printre cele mai neglijate spații ale casei, rămânând adesea la sfârșitul listei de investiții decorative, și fiind în cele din urmă rezolvate printr-un simplu set de scaune și o masă, achiziționate în grabă, la „constrângerea” primelor zile de vară.

În Occident, moda amenajării terasei ca un al doilea living, în care îți poți petrece majoritatea timpului liber, a luat amploare în ultimii ani, ca atare și ideile de design pe care le poți folosi ca inspirație s-au diversificat. E important să începi cu un plan realist și funcțional al terasei și cu un buget corespunzător, iar de-a lungul căutării mobilierului și a pieselor decorative să nu-ți pierzi speranța de a avea, în cele din urmă, o terasă cochetă și armonioasă, unde să poți savura un moment de liniște.

Primul aspect de care trebuie să te ocupi este să asiguri un acoperiș care să adăpostească întregul aranjament din calea capriciilor vremii. Ideale sunt terasele acoperite pe întreg parcursul anului, care pot avea o varietate de acoperișuri. Dacă totuși terasa este situată imediat lângă casă, există și opțiunea unui paravan extensibil, atașat pe peretele exterior. Terasele de tip foișor au un aer de poveste, dar și dacă optezi pentru un cort sezonier poți obține rezultatul estetic și funcțional dorit.

În problema alegerii mobilierului, tot vremea are cuvântul final de spus. Fii sigur că mobilierul pe care îl iei e făcut din materiale rezistente la umiditate și căldură - vei găsi cel mai probabil modele făcute din răchită, fier forjat sau lemn, tratate cu substanțele corespunzătoare pentru folosirea lor în aer liber. Partea textilă a mobilierului trebuie să fie, evident, de aceeași natură și preferabil în culori care pot ascunde murdăria, deși culoarea crem-bej a inului predomină în cazul mobilierului pentru grădină. Dacă te îngrijorează prețul de pe eticheta seturilor de mobilier care arată dezirabil și ești dispus totuși să lupți pentru calitățile estetice și funcționale ale achiziției, poți încerca varianta mobilierului folosit sau vechi (așa-zis vintage). E drept că trebuie să cauți prin consignații sau magazine de mobilă second-hand, iar pe urmă să te ocupi de recondiționarea pieselor, dar efortul nu va întârzia să își arate rezultatele!

Bineînțeles, nu vei ști exact ce să alegi (două canapele mai comode sau un set de cel puțin patru scaune și vreo două fotolii, masă înaltă sau o simplă măsuță de cafea, rotundă sau dreptunghiulară, etc.) dacă nu te gândești temeinic la scopul locului, în sine. Dacă intenționezi să folosești terasa doar în intimitate, alături de familie, și nimic nu te relaxează mai mult decât să citești o carte, stând pe ceva moale și confortabil, atunci cel mai potrivită ar fi o canapea și eventual câteva fotolii sau scaune, în funcție de nevoie. Dacă vrei să iei mai des masa în aer liber, alternativa potrivită ar fi un aranjament similar cu cel din sufragerie, iar dacă spațiul îți permite, poți integra și colțișorul pentru relaxare. Gândește-te și la ipoteza musafirilor, mai ales dacă vizitele prietenilor sau ale rudelor sunt destul de dese. Păstrează eventual și câteva scaune pliabile și un set suplimentar de perne, pentru ocaziile în care orchestrezi o masă în cadru lărgit.

Odată instalat mobilierul, sarcina care îți rămâne este personalizarea locului, iar aici posibilitățile sunt nelimitate. Cele mai de efect terase sunt înconjurate de vegetație și culoare, așa că sfatul nostru este să te apuci de grădinărit sau să apelezi la un grădinar chiar înainte de achiziționarea mobilierului. Unul sau doi copaci care să crească fie mari, fie repede, tufe și arbuști și asortări de flori cât mai vivace - la acest capitol, „mult” nu prea riscă să devină „prea mult”!

Obiectele decorative pe care le așezi în jurul mobilei animă automat terasa și îi sporesc confortul. Preia modelul unui living adaptat condițiilor exterioare: perne multicolore, vase decorative, un raft unde poți așeza diverse obiecte sau chiar un televizor. Lasă-te pe mâna imaginației și a inspirației preluate din multitudinea de surse disponibile și amenajează-ți o terasă pe cinste!