Conform specialiștilor în economie, inflația sau valul de scumpiri care a lovit România, a șters în medie 15% din valoarea oricărei sume de bani cash pe care românii au avut-o la dispoziție până recent.

Conform specialiștilor în economie, inflația sau valul de scumpiri care a lovit România, a șters în medie 15% din valoarea oricărei sume de bani cash pe care românii au avut-o la dispoziție până recent.

Practic, datorită valului de scumpiri pentru tot ce înseamnă materie primă, sumele cu care românii și-au făcut planuri să-și achite locuința în 2022 au ajuns să nu fie suficiente pentru aceeași casă/apartament, dacă au întârziat cu decizia mai mult de 14 zile, uneori.

În ultimii 22 de ani, tendința a fost de creștere a prețurilor locuințelor. E drept, în perioada crizei anterioare, prețurile au scăzut, dar apoi recuperarea a fost destul de bruscă (mai ales între 2015 și 2021).

Cei mai importanți factori de influență ai prețurilor proprietăților imobiliare sunt veniturile disponibile ale gospodăriilor, costurile de construcție și ratele dobânzilor. Orice alterare a acestor factori majori de influență se simte imediat și direct în piața imobiliară.

În privința veniturilor, diverse instituții naționale și internaționale prognozează pentru 2023 un câștig salarial real pozitiv (creșterile nominale ale salariilor vor acoperi rata inflației, salariul minim brut pe economie a fost majorat la 3.000 lei lunar).

Experții sunt optimiști și în ceea ce privește temperarea creșterii ratei dobânzilor că urmare a decelerării inflației (Comisia Naţională de Prognoză vede o medie anuală a ratei inflaţiei în 2023 de 9,6% iar la sfârșitul anului de 8%, față de 17% în luna noiembrie 2022).

Majorarea cererii din partea sectorului construcțiilor (atât rezidențiale cât și din sfera marilor lucrări de infrastructură), precum și lipsa stocurilor de materii prime au condus la creșterea accentuată a prețurilor tuturor materialelor de construcții din ultimii doi ani, cea mai importantă fiind la oțel beton, de peste 100%.

Conform INS, costul în construcții pentru clădirile rezidențiale a crescut în 5 ani (perioada 2015 - 2020) cu 35,8%, iar în ultimii doi ani cu peste 35%.

Benefic pentru piața este începerea producției de oțel beton la COȘ Târgoviște, singura unitate de producție din România.

Sunt sau nu recomandate investițiile imobiliare pe o piață cu inflație explozivă?

Este un moment important, iar unii dintre rezidenții din Westfield au realizat că au posibilitatea să-și tranzacționeze locuințele la un preț nemaipomenit de bun, ceea ce le poate aduce o marjă de profit de cel puțin 45%. În paralel, ei pot să se reorienteze către noi și să opteze pentru un model nou de casă din portofoliul nostru, schimbând doar strada și zona și făcând un upgrade din punct de vedere al anului construcției. Astfel, se asigură că își satisfac noile nevoi (poate un dormitor suplimentar, poate biroul pentru home-office, poate o grădină mai mare, poate încălzirea în pardoseală a devenit și ea must-have) sau pur și simplu își aleg o parcelă de teren și optează pentru construcția viitoarei case în regie proprie.

Noi vă sfătuim să analizați foarte atent evoluția prețurilor în cartierul în care alegeți să vă mutați urmărind următoarele aspecte:

  1. Încercați să identificați proprietățile care simțiți că vor performa în următorul ciclu imobiliar; este momentul definirii strategiei de cumpărare și păstrare.
  2. În fiecare fază a unui ciclu imobiliar, există oportunități, iar investitorii trebuie să le identifice, continuând să analizeze proprietățile la vânzare și la închiriere.


Așadar, nu așteptați! Schimbările vin rapid!

Cum au fost afectate chiriile de inflație?

În 2022, pentru contractele în derulare în locuințele închiriate, nu am observat fluctuații semnificative ale chiriilor, proprietarii dorind să-și păstreze locuințele ocupate. Totuși, pe măsură ce expiră contractele existente, în funcție de cererea din piață și gradul de neocupare, chiriile noi pot fi majorate cu 5-10% față de cele expirate.

Cererea pentru închiriere poate fi influențată de scăderea accesibilității achiziției, ceea ce ar putea determina cumpărătorii să se orienteze spre închiriere. Westfield este un cartier căutat în special de chiriași, pentru care angajatorii plătesc chiar și 1000 euro / lună chirie, astfel încât să le creeze condiții ideale lor și familiilor lor, dar și de familii tinere, aflate la început de drum, care își permit o chirie de 600-700 euro/lună pentru o casă de dimensiuni mai mici.

Deși numărul de case și apartamente închiriate este mic, deoarece aceste sunt achiziționate pentru a fi locuite direct de proprietari, ne bucurăm să avem în comunitatea noastră chiriași de top.