De multe ori ne trezim gândind: petrecem mai mult timp la birou decât oriunde altundeva. Realizezi în acele momente cât de important este cum arată locul în care lucrezi zi de zi de zi de zi.

Birou într-o grădină din cartierul Westfield.

Mulți dintre noi ne-am amenajat în ultimii ani birouri acasă, pentru a putea lucra „remote”. Unii au ales această variantă ca soluție pe termen lung. Odată cu vremea frumoasă e însă greu să rămâi închis într-o încăpere ore în șir și să fii productiv în tot acest timp.

Birou pe terasă: laptop, carnețel, cafea.

Așa au apărut, chiar și în Westfield, „birourile din grădină”. Acestea pot fi mici construcții separate de clădirea principală, sau poate fi vorba de o terasă „multifuncțională”. Da, terasa poate fi locul unde petreci momente vesele cu prietenii în weekend, iar în timpul săptămânii se transformă într-un birou cu fundal sonor oferit de păsărele.

Știm deja cu toții cât de bine ne face fizic și psihic să petrecem timpul în natură. Cum ar fi să îți ridici privirea din ecran și să vezi pomii, iarba, florile din grădină? Să miroși rozmarinul și busuiocul din vecinătate și să te afunzi din nou în ceea ce ai de făcut. Sau să detensionezi ședințele de pe Zoom cu motanul care îți sare în brațe în mijlocul discuțiilor?

Birou pe terasă și motan.

Există deja studii care arată că cei care lucrează de afară (la propriu) resimt stresul de la job mult mai puțin față de cei din birourile standard. Designerii încearcă să aducă cât mai multe plante în interior, pentru a ne reconecta cu natura. Dar dacă ne-am muta efectiv birourile afară? Am putea să redefinim conceptul de open space.