Grădinăritul ca terapie pentru trup și suflet
Se vorbește din ce în ce mai mult despre avantajele pe care natura și grădinăritul ni le aduc în atingerea unei stări de bine, de sănătate fizică și mentală. Pentru a investiga beneficiile s-au efectuat sute de studii.
Contactul cu natura joacă un rol esențial în sănătatea psihologică, dar și fizică, iar grădinăritul este un mod plăcut și practic în acest sens. Conform CDC, activitatea fizică de intensitate moderată de 2,5 ore pe săptămână poate reduce riscul de obezitate, hipertensiune, diabet, osteoporoză, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, depresie și multe altele.
Elementul cheie: răbdarea
Planificarea, organizarea și cultivarea propriu-zisă a primei grădini pot fi percepute ca o serie de sarcini copleșitoare, mai ales pentru cei aflați la început de drum. Cel mai bun mod de a învăța este însă pur și simplu prin exercițiu.
Grădinăritul presupune multă implicare și răbdare și poate fi practicat de persoane de orice vârstă, indiferent dacă își petrec cea mai parte a timpului acasă sau nu. Frumusețea grădinăritului constă în supravegherea îndeaproape a florilor și plantelor care ating apogeul chiar sub ochii noștri și din propriile noastre mâini. Întregul proces de creştere ne oferă sentimentul că participăm la miracolul vieţii în diferite forme.
Cum arată grădina ta perfectă?
Ai în minte o grădină de vis? Dacă vrei ca ea să devină realitate, trebuie mai intai să stabilești care va fi scopul ei.
Poate un spațiu de joacă pentru copii, poate vrei doar o grădină de legume care să-ți asigure cele necesare în bucătărie sau o grădină cu flori și arbuști. Va fi sau nu un spațiu de relaxare în care sa îți pui câteva scaune și o masă pentru cafeaua de peste zi? Dacă te copleșește tot acest demers, poate nu ar strica să apelezi la serviciile unui arhitect peisagist.
Ce plantăm în Martie?
Odată cu mărirea zilei, vom putea să petrecem mai multe momente de relaxare în grădina cu flori de primăvară. Soarele strălucește mai puternic pe cer, iar căldura începe să se facă simțită, așa ca plantele vor profita din plin de acești factori favorabili.
Acum este momentul perfect pentru plantarea bulbilor de dalie, begonie și crin, ce vor înflori pe parcursul verii. Tot după depășirea înghețului se plantează liliacul, trandafirii, mușcatele și superba magnolie, care va oferi un adevărat spectacol atunci când va înflori.
Un hobby care conectează
Identificată de psihologi și oameni de știință drept una dintre cele mai sănătoase activități pentru trup și minte, grădinăritul este așadar un veritabil antidot. Ne antrenează fizic, ne relaxează și îmbunătățește starea mentală. În plus, dacă ne acompaniază în această activitate partenerul de viață și copiii, împlinirea e și mai deplină!
De ce alte argumente am mai avea nevoie pentru a ne apuca de amenajarea grădinii?
Spor la treabă!