Credem că oamenii care ajung să schimbe lumea sunt cei care aleg să facă asta - și au curajul să meargă înainte, indiferent de obstacole.

Într-un weekend însorit de septembrie, am fost cu toții la Dumbrava - ca să stăm de vorbă cu Viorel Pașca, un om care și-a dedicat viața ajutorării celor care nu mai au familie, casă sau sănătate.

Peste 200 de vârstnici și bolnavi sunt astăzi în grija lui și a oamenilor care-l ajută, într-o muncă pe cât de grea, pe atât de extraordinară. Cu toate că are la dispoziție resurse limitate, în cele 10 case cărora le-a deschis ușile pentru cei aflați în nevoie, domnul Pașca reușește să le ofere condiții mai mult decât decente, pe care am avut ocazia să le vedem în timpul vizitei noastre.

De ce au nevoie bolnavii din Dumbrava? „De dragoste”, ne-a răspuns domnul Pașca. De un zâmbet, de o îmbrățișare, de companie. Și de sprijin - din partea celor care nu ar putea să se implice fizic în activitatea centrului de la Dumbrava.

Chiar dacă cei mai mulți care ajung la Dumbrava sunt în situații disperate, uneori chiar incredibile, ce primesc aici e mai mult decât ar putea spera: o casă primitoare, îngrijire, hrană adecvată și, într-adevăr, afecțiunea și răbdarea celor care au grijă de ei.

Îi mulțumim domnului Pașca pentru primirea călduroasă, pentru energia molipsitoare cu care ne-a istorisit povestea lui și pentru exemplul pe care-l oferă tuturor care se întreabă, „Oare aș putea să fac ceva pentru oamenii din jurul meu?”. Da, cu toții am putea.

Fiecare experiență de acest tip ne amintește încă o dată că responsabilitatea noastră este să nu uităm de cei marginalizați, de cei slăbiți de viață, de cei care depind de o mână de ajutor - pe care putem și trebuie să le-o dăm.