Decizia de a alege un credit imobiliar e adesea un punct sensibil pentru toți cei care vor să-și cumpere o locuință. Cei care evită în continuare această soluție de investiție nu știu că programele de creditare din prezent sunt accesibile și sustenabile pentru o familie cu venituri medii - și în mod special ne referim la programul Prima Casă - singurul tip de credit imobiliar de pe piață garantat de Stat.

În prezent, ne aflăm într-un punct în care raportul dintre calitatea ofertelor imobiliare și investiția necesară pentru o locuință nouă este foarte favorabil. Mai mult - suplimentarea fondurilor pentru Prima Casă pentru a doua oară în acest an, anunțată în luna septembrie, împreună cu știrile care vizează crearea unei strategii pe termen lung, sunt semne ale unui sistem care funcționează foarte bine în peisajul economic actual - fără să implice riscuri pentru cumpărători.

Prima Casă - cel mai avantajos credit pentru achiziții imobiliare

Conform informațiilor oficiale, în jur de 195.000 de români au apelat la fondurile alocate prin Prima Casă, de la începutul programului (2009) și până în prezent. Motivul pentru care există o preferință pentru Prima Casă, preponderent în rândul familiilor și cuplurilor tinere, e ușor de înțeles: creditele prin Prima Casă au cele mai mici dobânzi de pe piață și se acordă cu cel mai mic avans - doar 5% din valoarea imobilului.

Studiile de piață din domeniu susțin că aproximativ 80% dintre cei care au contractat un credit Prima Casă nu ar fi avut resurse să-și achiziționeze o locuință cu alte metode de plată - dobânzile și avansul mult mai mare în cazul creditului ipotecar fiind inaccesibile pentru acest segment de cumpărători.

Un moment bun pentru investiții

La începutul anului, legea dării în plată a creat îngrijorare pe piața de imobiliare - însă odată ce Guvernul a acordat a doua suplimentare de garanții pentru Prima Casă pentru anul 2016, iar Ministerul Finanțelor și-a anunțat intenția de a elabora o strategie pentru un termen mai lung decât până acum, siguranța programului devine tot mai evidentă și greu de contestat.

„Pe lângă această suplimentare, avem în vedere și elaborarea în premieră a unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casă, corelată cu Strategia locuirii elaborată de MDRAP și aflată în consultare publică. Strategia este menită să asigure transparența și predictibilitatea solicitată atat de beneficiarii programului, cât și dezvoltatorii de locuințe și instituțiile de credit.” - Anca Dragu, Ministru al Finanțelor

Până în luna iulie a acestui an, în jur de 19.000 de români au accesat fonduri imobiliare prin Prima Casă, iar suma totală a creditelor obținute prin acest program se va ridica aproape la nivelul anului trecut (respectiv aprox. 1,2 miliarde lei).

Un alt aspect de luat în calcul este indicele ROBOR - care a scăzut până la un minim istoric de 0,7%, în luna septembrie.

Cum arată piața de imobiliare, pentru cei care vor să-și cumpere o locuință accesând Prima Casă?

„Cu alte cuvinte, stabilizarea preţurilor la locuinţe şi a dobânzii ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele Prima Casă, sub pragul de 1% se traduce prin cel mai bun grad de accesibilitate al locuinţelor din ultimii 15 ani.” (sursa: capital.ro)

Cum îți cumperi casa pe care ți-o dorești?

După 5 ani de dezvoltare, construcție și vânzare de case care se încadrează în condițiile de acordare a creditului Prima Casă, timp în care am avut în jur de 100 de clienți care au ales acest program, nu ne-am schimbat părerea: cea mai bună opțiune, pentru o familie aflată la început de drum, este accesarea unui credit imobiliar adecvat pentru veniturile acesteia. Și acesta cel mai des se dovedește a fi un credit Prima Casă.

Cu un plan financiar responsabil și cu sprijin avizat - pe care noi, de exemplu, îl oferim prin consultanții noștri, în momentul achiziției unei case, orice familie își poate vedea visul împlinit.

Recunoaștem, să accesezi (și să susții) un credit nu e cel mai ușor lucru pe care îl poți face. Însă știi ce se spune despre lucrurile cu adevărat valoroase în viață? Nu se obțin niciodată fără eforturi. Fără voință, implicare și încredere. Însă merită întru totul să-ți vezi familia fericită, în locul potrivit, trăind o viață de calitate.